Search
Close this search box.

Project: Intranet Alliander

Alliander is via haar werkmaatschappij Liander een van de grootste netbeheerders van Nederland. Alliander is verantwoordelijk voor de energieleveringen aan 3,5 miljoen huishoudens.

Social Intranet Alliander

Op het intranet van Alliander zagen de gebruikers door de bomen het bos niet meer. Het intranet omvatte 6.000 pagina’s met daarbij meerdere technische Wiki’s en databases met documenten. Om in de informatiebehoefte van de werknemers te voorzien, werd een ambitieus nieuw intranet gebouwd gebaseerd op de ‘top taken methode’ van Gerry McGovern. Het nieuwe intranet was daarbij ‘social’, mensen konden samenwerken in groepen, informatie en kennis delen elkaar korte berichten sturen.

Dit intranet won in 2017 de Intranet Value Award! Ik denk altijd met enorm veel plezier terug aan dit project.

Website van netwerkbeheerder Alliander

Wat ik heb gedaan

Hieronder een overzicht van de activiteiten die ik heb uitgevoerd en de kennis die ik heb ingezet.

Content analyse

In 2 maanden heb ik alle 6.000 pagina’s van het intranet gelezen en kwalitatief en kwantitatief beoordeeld en gecategoriseerd. Na overleg met de content eigenaren hebben we uiteindelijk 500 pagina’s op het nieuwe intranet zijn ingevoerd. De rest bleek verouderd, te complex geschreven of simpelweg niet (langer) relevant te zijn.

Top taken

Ik ben een grote fan van Gerry McGovern. Hierbij wordt de infomatie-architectuur gebaseerd op zogenaamde top taken. 80% van de bezoekers op een site komen voor pakweg 3 taken. Als je die taken identificeert en juist aanbiedt, dan krijg je tevreden gebruikers. Dat is ons gelukt bij Alliander!

Content Management

Bij de overzetting van het intranet van Tridion naar Elgg heb ik (uiteraard) zelf ook de nodige pagina’s en site structuren gemaakt in het nieuwe CMS. Mijn opgedane kennis van Elgg heb ik overgedragen op de andere content managers. Kennis moet je delen!

Content structuur

Om te voorkomen dat het nieuwe intranet opnieuw zou uitdijen en zou uitmonden in wildgroei, heb ik stroomdiagrammen voor content ontwikkeld. Volgens zo’n diagram valt content in een bepaalde categorie en moet het artikel aan criteria voldoen.

Ambassadeur

Als een van de bedenkers en bouwers van het nieuwe intranet mocht ik ook als ambassadeur presentaties geven over het nieuwe intranet en de mogelijkheden er van. Het was leuk om sceptici van het nieuwe intranet om te toveren tot enthousiaste gebruikers.

Kan ik jou helpen?

Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een website? Of bij een complexe migratie van een internet of intranet? Of wellicht wil je meer inzicht krijgen in de prestaties van je website en dit verbeteren? Daag mij uit, ik help je graag!